De Tijd Is Gekomen!

[cc_facebook_like]

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

Gilles Hondius Foundation
De Krullenvaar (Miel van Teijlingen en Marc Nollkaemper)

Alexander Schippers Photography

Op woensdag 6 maart 2013 (de 20e verjaardag van het Theater aan het Spui) werden in de grote zaal filmopnamen gemaakt van een uniek, éénmalig en indrukwekkend kunstproject waarin honderden mensen meewerken aan een levende digitale klok. Nog niet eerder is zoiets gerealiseerd!

De figuranten in de film zaten zo op de tribune dat zij cijfers vormen. En met die cijfers de digitale tijd. Die tijd werd elke minuut aangepast, continu, 14 uur lang in real-time. Dat werd gedaan van 10:00 tot middernacht. Met z’n allen toonden we zo op een losse én kunstzinnige manier onze steun en betrokkenheid bij cultuur en theater en hebben we laten zien hoe veelzijdig en kleurrijk het theaterpubliek is.

Bovenaan deze pagina kun je het filmpje zien van de laatste vier minuten van de opnamen, van 23:57 tot en met middernacht, inclusief het feest op de tribune dat toen losbarstte. Op deze pagina vind je meer filmpjes.

Update september 2013: De film is klaar! Het oorspronkelijke materiaal leverde een bestand op van 1.3 TB (terabyte). Om dat enigszins behapbaar te krijgen, is het gecomprimeerd door een gespecialiseerd bedrijf in Duitsland. Daarmee is de omvang van de film nu in de orde van grootte van een DVD (zo’n 6 GB). Sinds 5 september is de film in de foyer van TAHS te zien. Alle deelnemers hebben inmiddels de download-link ontvangen om de film ook zelf te kunnen bekijken.

Hieronder enkele veelgestelde vragen over de film. Klik op een vraag voor het antwoord.

Wie krijgt de film?

Iedereen die heeft meegedaan aan de totstandkoming van de film krijgt (in de dagen na de presentatie op 5 september) een mailtje met daarin de downloadlinks. Als je als groep hebt meegedaan, krijgt je contactpersoon dat mailtje. Vraag hem of haar dus om dat mailtje door te sturen, of om de film te downloaden en dan aan iedereen van je groep ter beschikking te stellen.

Heb je meegedaan, maar heb je geen bericht ontvangen: laat het ons dan even weten door contact op te nemen.
 

Minimale vereisten voor de film

De film is groot (6 gigabyte) en het afspelen ervan vergt wel wat van je computer. We hebben de film en screensaver getest op diverse computers (Windows, Mac) verschillend van leeftijd en prestaties. Het zal van jouw specifieke configuratie afhangen of je wel of niet haperingen in de film ziet.

In het algemeen kunnen we de volgende aanbevelingen geven:
– redelijk recente computer (minder dan 5 jaar oud)
– bijgewerkte stuurprogramma’s, met name van de videokaart (grafische adapter)
– minimaal 1 gigabyte intern geheugen (RAM)
Verder heb je Windows XP/Vista/7 of 8 nodig, of Mac OS X Lion/Mountain Lion.

De film kan niet op een mobiele telefoon of tablet geïnstalleerd worden.
 

Moet ik een DVD maken?

Niet per se. Je kunt alle bestanden van de download ook op je harde schijf plaatsen en vanaf daar het installatieprogramma starten. Als je dan bij het kopiëren van de film zelf een foutmelding krijgt, kun je die negeren. Je moet dan zelf het filmbestand (DTIG.mp4) op de juiste plek op je harde schijf zetten (bij Programma’s (Applications) -> DTIG voor Mac OS X, en bij Program Files (X86)\DTIG\RESOURCES voor Windows).

Hoe maak ik de DVD?

Het zip bestand dat je na je download hebt, pak je uit op je computer. Dat levert de volgende map op:

Autorun.inf
libvlc.dll
libvlccore.dll
Mac OS – DTIG installeren.mpkg
plugins
Redistributables
RESOURCES
Windows – DTIG installeren.exe
Windows – Starten van DVD.exe

De gedownloade film (hiervoor krijg je een aparte link) zet je in de map RESOURCES. Vervolgens brand je de gehele inhoud van hetgeen hierboven genoemd is op de DVD. Je hebt hiervoor een dubbellaags (dual layer) DVD nodig. De “root” (hoofdmap) van de DVD bevat dan dus de hierboven bestanden en folders.

Belangrijk: geef de DVD de volgende naam: DTIG_DVD
 

Hoe groot is de film?

De download is ongeveer 6 gigabyte groot. Afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding duurt de download enkele tot vele uren. Niet alle internet browsers kunnen dergelijke grote bestanden aan. Je hebt bijvoorbeeld minimaal Internet Explorer 8 nodig, of een recente versie van Safari, Chrome of Firefox.

Hoe kan ik de film afspelen?

De download levert een installatieprogramma voor Windows (XP/7/8) en Mac OS X (Lion/Mountain Lion) op. Met dat installatieprogramma wordt een afspeelprogramma en een screensaver op je computer geïnstalleerd. Daarmee kun je de film bekijken.

Kan de film in een gewone DVD speler afgespeeld worden?

De film kan niet in een gewone DVD speler afgespeeld worden: er is een computer nodig omdat de film tijd-gesynchroniseerd (met de computertijd) is.

Foutmelding bij installatie op Mac OS X

Afhankelijk van je instellingen kan het installatieprogramma voor Mac OS X (“Mac OS – DTIG installeren.mpkg”) de volgende melding geven als je het wilt starten:

mac-foutmelding-1
Om dit op te lossen klik je met je rechter muisknop op het installatieprogramma (of ctrl-klik als je geen rechter muisknop hebt). Je ziet dan het volgende menu verschijnen:
mac-foutmelding-2
Klik nu op “open”, waarna je de volgende melding ziet:
mac-foutmelding-3
Als je nu weer op “open” klikt gaat het installatieprogramma verder.